Bosbaden/shinrin-yoku bij zonsopgang, kom je het ervaren?

Zonsopgang

Een aantal jaren geleden, liep ik voor half zes ’s ochtends in de natuur om (lang gekoesterde wens) de zonsopgang bewust mee te maken. Toen ik de zonnestralen de wereld zag verlichten, rust kon ervaren door in stilte de zonsopgang te zien, me één voelde met de natuur in deze vroege ochtenduren, wilde ik dit gevoel heel graag delen.
Zo is het idee ontstaan om te gaan bosbaden.

Wat is bosbaden eigenlijk?

In Japan noemen ze bosbaden shinrin-yoku: en als we dat woord in het Nederlands vertalen betekent dat zoiets als ‘bosbaden’. Japanners dompelen zich graag onder in het bos of in de natuur om bij te komen van een drukke werkdag en om bijvoorbeeld stress van zich af te laten glijden. In dit Aziatische land omarmen ze de rustgevende werking van de natuur en zijn ze ervan overtuigd dat de natuur stress reduceert. Er zijn in Japan wel 50 ‘therapeutische bossen’. Met het beoefenen van shinrin-yoku bedoelen de Japanners ook; in de natuur één zijn met je eigen  natuur. Dat is precies ook wat wij gaan ervaren. Kun je Zijn met jezelf in de stilte en rust van de natuur.

Bosbaden, zoals wij het gaan ervaren, is niet samen een ‘bad’ in de zee nemen, maar shinrin-yoku, op z’n Japans; een natuurbad. Omdat het een prachtig gezicht is om ruimschoots de zon op te zien komen, nemen wij een ‘bosbad’ op het strand.

We gaan stil staan bij wat je om je heen ziet, de natuur met al je zintuigen waarnemen. Horen; het zingen van de vogels in de ochtend is fascinerend. Het luisteren naar de zee. Het ‘horen’ van de stilte. Zien; de ontluikende wereld in de vroege morgen, het dauw op de plantjes, de zon op zien gaan. Ruiken van de ontspannende natuurgeuren, de ochtendgeuren. Voelen dat de wind langs je wangen strijkt, de wind in je haren. Alle zintuigen worden geprikkeld. Want ook proeven komt aan bod. Je krijgt namelijk een ontbijt, met thee en lekkere ontbijthapjes. Klinkt heerlijk hè.

bosbaden shinrin yoku

Wanneer gaan we bosbaden?

Op vrijdag 30 augustus 2024 ga ik weer met een groep van 6 á 7 vrouwen bosbaden bij zonsopgang in Zeeland. Dit betekent dat we ’s ochtends heel vroeg verzamelen ( 06:20 uur ) en vervolgens samen de natuur in lopen. Het in stilte genieten van de zonsopgang aan het strand en met daarna de andere activiteiten duurt het bosbaden ongeveer 3 uur. De kosten bedragen € 45,00 incl. BTW.

Voor wie is het?

Voor vrouwelijke rustzoekers, drukteschoppers, vermoeiden en natuurliefhebbers
Baad je mee?

Ik ontmoet je graag!

Hoe ziet dat er precies uit?

Tijdens het bosbaden gaan we de focus leggen op het hier en nu, en op jezelf. Je gaat dus je eigen natuur voelen in de natuur. Daarbij ga je ook alleen (samen-alleen) ‘baden’ in de natuur; een uur in stilte op jezelf zijn. aan het strand, kijkend naar de opgang van de zon. We doen ook diverse oefeningen om te gronden, zodat je intensief in contact komt met jezelf en de omgeving en deel ik ook een zeer waardevolle ademhalingsoefening met je. Je snapt dat we het moment waarop de zon opkomt prachtig is, geloof me: Ik heb het zelf meegemaakt.

We gaan dus …

  • Van je hoofd naar je hart
  • Intens rust ervaren
  • Voelen in het hier en nu
  • Verbonden zijn met jezelf
  • De stilte in jezelf ontdekken

We gaan bosbaden in de natuur lieve vrouwen!

Inschrijven

Wil je het bosbaden ook ervaren? Vul onderstaand formulier in en klik op “verzenden”.


    ja

    *) Verplicht veld